Interview post wereldkampioenschappen Trailrunning

Interview post wereldkampioenschappen Trailrunning

Een wedstrijd vergt de nodige voorbereiding en helemaal als je een wedstrijd op de planning hebt staan met de stempel “Trail World Championship 2017”. In het hart van de Italiaanse bergen liepen Peter van der Zon en Dominique Pankow ruim twee weken geleden allebei hun tweede WK trailrunning. Een race van 50 kilometer met 2900 hoogte meters door de brandende zon. Hoe hebben zij zich hierop voorbereid en wat hebben ze geleerd?

Peter jij hebt je gekwalificeerd tijdens de Trail du Petit Ballon door als tweede Nederlander te finishen. Wat voor een motivatie haal jij uit zo´n prestatie?

Ik heb mij de afgelopen 2 jaar voornamelijk ontwikkeld op ultra afstanden van rond de 80 km. Het WK van 2016 vond ik zo’n fantastische ervaring, de sfeer die daar hangt is onvergetelijk, dus wilde ik die dit jaar weer beleven en ben ik volle bak gaan trainen voor de 50 kilometer afstand. Ik wist dat de Trail du Petit Ballon een snel parcours is en ik tegen snelle jongens moest lopen uit Nederland, wat mij wel wat angst aan jaagde. Ik kon sterk meelopen in het deelnemersveld en haalde een grote motivatie uit mijn prestatie. Dit gaf mij weer het vertrouwen dat ik ook best nog wel snel kan lopen.

Dominique, toen jij te horen kreeg dat je toch aan het WK trail mocht deelnemen sprong je zeker een gat in de lucht?

Ik heb hard gewerkt om mij te kwalificeren voor het WK, als je dan net te kort komt is dat zuur. En als je dan onverwachts toch mee mag doen is dat natuurlijk onvoorstelbaar. Dus ja, ik was dolgelukkig!

Peter waar heb jij je op gefocust tijdens de voorbereiding van het WK trail?

Ik heb mij de afgelopen maanden vooral gefocust op snelheid en geprobeerd te trainen op een vergelijkbaar parcours. Daarnaast probeer je natuurlijk je lichaam elke keer goed te laten herstellen, zodat je geen blessures op loopt. Twee weken voor het WK heb ik 80 kilometer in Annecy gelopen, als training (dit was eigenlijk een back-up wedstrijd voor als ik mij niet zou kwalificeren voor het WK). Uiteindelijk denk ik veel aan deze race te hebben gehad, omdat ik heb kunnen wennen aan presteren in extreme hitte, wat goed van pas kwam in Italië.

Was je niet bang voor overbelasting met twee ultra’s vlak achter elkaar?

Ik ken mijn lichaam, en ik wist dat 2 weken herstellen voldoende is voor een ultra van deze afstand. Dus nee, daar was ik niet bang voor. In de weken voor het WK heb ik wel extra gelet op mijn herstel en voeding. Achteraf ben ik zeer tevreden met deze aanpak.

Dominique, jij hebt sterk gelopen op het Nederlands kampioenschap trailrunning (5de positie), hoe heeft dit jou voorbereiding om het WK beïnvloed?

Ik heb in de voorbereiding voor het WK vooral veel snelheidstrainingen in het bos gedaan om de wedstrijd na te bootsen. Ik kan moeilijker hoogtemeters trainen, dus het is vooral tempo en korte klimmetjes. Dit kwam gigantisch goed van pas tijdens het Nederlands kampioenschap en deze lijn heb ik richting het WK doorgezet.

Peter, jij had in het begin van de race wat moeite om in het ritme te komen maar dit heb je helemaal goed gemaakt. Waar lag jou kracht in deze wedstrijd?

Ik kwam inderdaad lastig in mijn ritme. Hier heb ik wel vaker last van en dit komt vooral doordat ik te hard wil starten. Na een uurtje kom ik dan in mijn ritme tot een kilometer of 30-40, dan krijg ik vaak een dipje. Als ik hiervan goed herstel en in het zwaarste deel van de wedstrijd kom, waarin ik mij kan herpakken, loop ik in mijn kracht. Dit lukte in Italië ook!

Peter, hoe zag jou voedingsplan eruit? Mijn voedingsplan vooraf aan de wedstrijd lag vooral in de hoeveelheid eiwitten, groenten en koolhydraten die mijn lichaam nodig heeft. Daarnaast heb ik een alcohol en cafeïne vrije maand gehouden. Tijdens de wedstrijd at ik elke half uur een gelletje, met aanvullend (Go2) vruchtenreepjes en het belangrijkste, veel vocht. Naar mijn mening is 50 kilometer goed te lopen op vloeibare voeding.

Dominique, jij had het beduidend last van de warmte, hoe komt dat? Mijn lichaam kan blijkbaar minder goed tegen warmte. Zomers merk ik dat ook altijd wel, ik zweet veel en zodra ik het te warm krijg, begin ik duizelig te worden. Aangezien ik niet een hele sterke klimmer ben oververhit ik vaak tijdens het klimmen, wat dit jaar resulteerde in heel veel krampaanvallen. Ik denk dat vooral de afstand een rol heeft gespeeld. Doordat het dit jaar een kortere afstand was en je dan ook op hogere snelheid loopt is de kans op oververhitting bij mij nog groter. Ik denk dat de combinatie met warmte, snelheid en wellicht onderschatting van het parcours voor mij dit jaar het recept voor kramp waren.

Wat neem je mee uit deze ervaring? Ik ga voor mijzelf onderzoeken welke schakels in mijn voorbereiding en lichaam de krampen veroorzaken en deze beter proberen te beheersen en te trainen. Hopelijk kan ik dan meer rekening houden met de omstandigheden waarin ik loop.

Peter, wat heeft het WK jou opgeleverd?

Het WK heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven in mijn toekomst prestaties. Ik kom meer en meer naar de Nederlandse top en ook de tijd ten opzichte van de winnaar neemt af. Ik boek nog steeds vooruitgang, wat mij motiveert. Maar het belangrijkste zijn de ervaringen en nieuwe vriendschappen die ik er aan overhoud!

Zijn jullie tevreden met je race?

Peter: ik ben zeker tevreden, zoals ik al zei is deze afstand eigenlijk te kort en als ik dan toch nog zo’n resultaat kan neerzetten, maakt dat mij trots. Ik heb in ieder geval 1 van mijn 2 doelen behaald en dat was bij de eerste 3 Nederlanders finishen.

Dominique: ik heb karakter en doorzetting vermogen getoond om toch mijn race uit te lopen, dat geeft moed. Ik had graag meer uit mijn prestatie willen halen, maar dat was voor mij op dit moment niet mogelijk.

Wat zijn voor jullie nog de hoofddoelen voor dit jaar?

Peter: Mijn plannen voor dit seizoen staan nog niet helemaal vast, maar wel wil ik graag meedoen met de 100 km van de Ultra trail du quatre Massieve. Daarnaast wil ik vooral gaan genieten van het in de bergen zijn.

Dominique: Ik loop eind juli de Swiss Iron Trail van 135 kilometer met ±7000 hoogtemeters. Dit geeft mij voldoende punten om mij deze zomer in te schrijven voor de UTMB loting!

 

Lees meer over de WK ervaring van Dominique en Peter op hun blog:

https://dominiquepankow.wordpress.com/2017/06/12/trail-world-championship-2017/

https://www.trail-running.eu/2017/06/recovery-time-peter-son/

Comments

comments

Reageren is niet mogelijk.